Regler og info ved domenekjøp

HVA ER ET DOMENENAVN?
Et domenenavn er selve identiten til en bedrift på Internett. Norge ligger på tredjeplass på listen over land med flest registrerte nettadresser i forhold til folketallet. Bare Tyskland og Danmark har flere. Domenenavnet ofte bygget opp av en naturlig navneforkortelse eller hele bedriftsnavnet innledet med www (world wide web) og avsluttet med for eksempel .no eller .com. Landsdomenet for Norge er .no og kalles en ccTLD (Country Code Top Level Domain). Alle land har sin egen ccTLD som er basert på den internasjonale ISO-koden, men i tillegg eksisterer det enkelte generiske toppnivådomener, såkalte gTLDer. Disse omfatter com, net, org, info, biz og name.

REGLER OG KRAV
Utenlandske domener
I blant annet de nordiske landene, gjelder spesielle regler for registrering under landenes toppnivådomener. I disse landene kan domenenavn kun registreres og eies av registrerte selskaper. I Norge får man har fått tildelt et organisasjonsnummer av Brønnøysundregistrene og på den måten er registrert i Enhetsregisteret. Alle kan registrere seg i Enhetsregisteret og få tildelt et organisasjonsnummer. Dette inkluderer også privatpersoner som uten vesentlige kostnader kan registere et enkeltmannsforetak ved å fylle ut registreringsskjema som finnes hos Brønnøysundsregistrene. De generiske toppnivådomenene som .com er såkalte "frie" toppnivådomener. Det betyr i all enkelhet at hvem som helst kan registrere et slikt domenenavn uten krav til registrert firma eller krav om assosiativ binding mellom navn og domenenavn. Mange landsdomener (ccTLDer) er også frigitt slik at hvem som helst kan registrere seg under dem. Blant disse finner vi for eksempel .dk (Danmark) og .as (Amercan Samoa). Sistnevnte er et svært populært tilleggsvalg for mange norske bedrifter siden endelsen på domenenavnet tilfeldigvis tilsvarer den norske betegnelsen for aksjeselskaper.


Norske domener (.no)
I Norge må man altså være enhetsregistrert i Brønnøysundregistrene før man får registrere domenenavn under .no. Dersom man er registrert i Enhetsregisteret og har fått tildelt et organisasjonsnummer kan man fritt registrere inntil 20 .no-domenenavn. Eneste forutsetning er at domenenavnet du søker må være ledig og ikke stå på NORIDs sperreliste. Denne sperrelisten inkluderer blant annet alle byer og tettsteder i Norge med eget postnummer, samt enkelte generelle ord og uttrykk. NORID har et regelverk som du må være klar over før du kjøper no-domener. Hos TOLWEB kan du registrere et domenenavn i dag og reservere det for senere bruk, eller for å ta det i bruk sammen med et av våre webhotell. Dersom du kjøper et .no-domene av oss, sender vi deg et egenerklæringsskjema (som er påkrevd fra NORID) for utfyllelse. Denne returnerer du tilbake til oss. Domenenavnet vil ikke bli registrert før vi har mottatt egenerklæringen din. Etter at vi har mottatt egenerklæringen din, vil domenenavnet normalt være registrert innen 2-3 virkedager. Vi informerer deg underveis i prosessen. For de som ikke har eget org.nr, kan man nå også registrere domener under priv.no. F.eks. bil.priv.no, domener.priv.no etc.


REGISTRERING AV DOMENER MED Æ,Ø,Å
OG TALL
Vi tilbyr registrering av domener med ÆØÅ i . no, .com, .net og .org-domener. NORID startet for en stund tilbake med mottak av søknader om .no-domener som inneholder æ, ø, å og andre nasjonale tegn, såkalte IDNs. Pr. dags dato er det kun nettleserene Netscape 7.1 eller nyere, Mozilla 1.4 eller nyere og Opera 7.20 eller nyere som støtter bruken. Disse programmene har innebygget støtte for IDN domener, som gjør at du kan taste inn det nasjonale domenenavnet i adresselinjen og nettleseren vil oversette og tolke dette domenenavnet for å sende deg til riktig webside. Browserne Internet Explorer 5.0, 5.5 og 6.0 har ikke denne innebyggede støtten for IDN domener. Disse nettleserene må oppgraderes med en plugin kalt i-Nav for å kunne håndtere IDN domenene. Last ned i-Nav Plugin GRATIS her

I tillegg har Verisign også plugins for Outlook og Outlook Express, slik at du kan bruke IDN domener ved sending av e-post. Du må imidlertid være klar over at korrekt IDN domene kun blir vist for de som har installert plugin. For alle andre vil domenet fremtre som en kryptisk streng. Eksempel: er http://www.blåbærsyltetøy.no/ vil URL se slik ut for de som ikke har i-Nav installert: http://www.xn--blbrsyltety-y8ao3x.no/. TOLWEB oppfordrer derfor alle sine kunder til å registrere domenenavn både med og uten Æ, Ø, Å. Dette siden det pr. dags dato ikke er støtte for IDN domener i mange programmer, og i tillegg vil f.eks. personer i USA, England og Australia ikke klare å skrive inn et domenenavn med Æ, Ø eller Å.

Det er også blitt mulig å registrere .no-domener med tall (f.eks. 123.no, 1881.no, abc123.no). Dette har lenge vært vanlig i generiske toppnivå domener. Disse registreres på vanlig måte.

Er det mulig å bruke Æ, Ø og Å i e-postadresser?
I e-postprogrammer er det veldig begrensede muligheter for å benytte Æ, Ø og Å foreløpig. Man kan aldri benytte Æ, Ø og Å i den delen av e-postadressen som kommer foran @ (brukernavnet). Det er kun i domenenavnet (etter @) at man kan bruke Æ, Ø og Å. Imidlertid er det veldig få programmer som støtter dette, slik at dersom du sender en e-post fra ditt nasjonale domenenavn til en som ikke har slik støtte vil ACE-formen av domenenavnet være det mottakeren av e-posten ser.

Quote

KONTAKT OSS

Har du spørsmål eller andre henvendelser bruk vårt skjema:

SISTE NYTT

26. Juli 2011

Domenesøket vårt tillater nå også registrering av PRIV.NO domenenavn. NORID tillater kun bedrifter med org.nr å registrere .no-domener, men alle kan kjøpe PRIV.NO.

26. Juli 2011

Problemene med æøå-søk på domenesjekkeren er nå borte. Du kan nå søke og kjøpe domener med særnorske tegn. Sperre mot reserverte .no-domener er også lagt til. Prøv selv med f.eks.: a.no.

News NYHETSARKIV
REFERANSER

Vi har mange fornøyde kunder. Her er en liten oversikt over noen som har bestilt både webhotell og domenenavn via oss:

HugoRisan.no | SjefsEngel.no | Ørret.com |
Stue.no | Webutvikler.no | Hoimyr.no |
NostetangenMuseum.no | ReiseStart.no |
Langs-Laagen.no | TorgAutenfort.no |
Skaars.net
| KryllingHjort.no | SimplyBlue.no B-Lahus.no | Fromyhr-Eiendom.no | Evt.no |

bottom